Piano Kopen


piano kopen

Piano Kopen…..waar moet ik op letten?

Of je nu een beginner bent of een gevorderde pianospeler. Een goed instrument is erg belangrijk om niet tegen beperkingen aan te lopen en om goed te kunnen oefen en met plezier te kunnen blijven spelen. Er zijn 3 verschillende toetsinstrumenten die je kunt gebruiken voor het pianospelen.Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen die ik je graag even wil vertellen. Het maakt namelijk nogal uit of je een beginnende of vervorderde pianospeler bent en wat je er mee wilt doen, of wat je budget is. Een goede piano hoeft niet heel duur te zijn….zeker niet als beginner.

Keyboard kopen

een keyboard kun je in principe in het begin heel goed gebruiken om op te leren spelen, alleen zeg ik er wel bij dat dit een heel ander instrument is dan een piano. Keyboards zijn over het algemeen het goedkoopste instrument, maar deze heeft ten opzichte van een piano wel een aantal beperkingen.

Mocht je een keyboard willen nemen als begin, kijk dan naar een keyboard met minimaal 60 toetsen. een piano heeft namelijk 88 toetsen, en op sommige keyboards kun je niet alle noten spelen of ze slaan een aantal noten over. Akkoorden spelen kan dan lastiger worden. Verder is het grote nadeel van een keyboard is dat de toetsen niet gewogen zijn. Het geluid van de noten zijn gesampled en er zit geen dynamiek in. Of je nu de toetsen volledig indrukt of heel zachtjes, er komt dezelfde hoeveelheid geluid uit. Ook houden de noten op wanneer men de toetsen loslaat.

Soms weet men als echte beginner niet het verschil tussen een piano en een keyboard. Een keyboard kopen is over het algemeen goedkoper en ook een stuk kleiner. Met al die knopjes, klanken en ritme’s, kan een keyboard kopen verleidelijk zijn. Zeker gezien de prijs. Maar een keyboard is iets heel anders dan een piano. Als beginner kan het voorlopig voldoende zijn, mits je de wel rekening houd dat er voldoende toetsen op zitten.

Een keyboard word veelal gebruikt om te spelen in een band of om jezelf met akkoorden te begeleiden. Door de verschillende klanken en ritme’s is dit een prima geschikt instrument hiervoor, ben je wat verder met pianospelen of heb je wat meer budget, dan raad ik je liever aan om een digitale piano of akoestische piano te kopen.

digitale pianoDigitale piano kopen

De digitale piano heeft, in tegenstelling tot het keyboard 88 gewogen toetsen en 8 klavieren. Dit komt dus in de buurt van een echte piano en zo speelt het ook. Het grote voordeel van de digitale piano is dat er een volumeknop op zit en dat je met een koptelefoon kan spelen. Bij een akoestische piano kun je het volume niet lager zetten, hooguit zachter spelen. Als je buren hebt betekend dit dat je niet op elk moment van de dag kan spelen en als je nog niet zo goed kunt spelen, kan dat soms ergenissen opleveren. Als je dus in een gehorige woning woont, of je wilt ongestoord kunnen spelen, dan is dit zeker een uitkomst! Daarnaast hoeft een digitale piano niet gestemd te worden. Ook zitten er op een digitale piano vaak meerdere klanken zoals bij een keyboard. Het ligt er natuurlijk wel aan welk model je koopt, maar meestal is dit wel het geval.

Tegenwoordig zijn er hele goede digitale piano’s waarvan alleen een ver-gevorderde pianist het verschil zal horen en merken. Als beginner maar ook als gevorderde pianospeler is deze keuze daarom ook het overwegen waard. Zeker omdat de prijzen van een digitale piano ook meestal wat goedkoper zijn dan een akoestische. een goede middenweg dus, met een hoop voordelen!

akoestische pianoAkoestische piano kopen

De akoestische piano is de ‘echte’, de oudste en de meest bekende piano. Dit instrument heeft echte snaren en hamertjes. Bij het spelen is er dan ook meer interactie met de piano en is de akoestiek veel beter. Wel moet de piano ieder halfjaar, of zeker ieder jaar, gestemd worden.
Wilj je een goede techniek bereiken op de piano, dan is een akoestische piano eigenlijk de allerbeste keuze. Persoonlijk vind ik dit ook en kwestie van smaak. Er zijn mensen die zweren bij een akoestische piano, maar tegenwoordig komt een digitale piano kwa geluid en bespeelbaarheid aardig in de buurt van een akoestische.

Piano Huren?

Omdat een “ECHTE” piano kopen een behoorlijke aanschaf kan zijn, is het tegenwoordig ook mogelijk een piano te huren. Vaak gaat het hier om huurkoop en is het instrument na verloop van tijd van jou. Je betaald dan een maandelijks bedrag voor een minimale periode totdat je het instrument hebt afbetaald. Mocht je na bijvoorbeeld een half jaar alsnog besluiten dat piano spelen niets voor je is, dan lever je de piano in en stopt de huur. Vraag dit alleen wel even na bij de winkel, alvorens je besluit om een piano te gaan huren.